- نویسنده : رویداد آنلاین
- 08 نوامبر 2021
- کد خبر 24253
- ایمیل
- پرینت
سایز متن /
به گزارش “سیمای اقتصادی” نشست بررسی دستاوردهای مشترک سازمان مدیریت بحران شهر تهران و آژانس همکاری های بین المللی ژاپن (جایکا) با هدف بررسی زمینه های همکاری با مرکز مدیریت اطلاعات توسعه بلایا برای آسیا و اقیانوسیه (اپدیم) و با حضور نمايندگان سازمان برنامه و بودجه کشور برگزار شد و طی آن رئوس زمینه های مشترک همکاری مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
دکتر علی نصیری سرپرست سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران در این نشست ضمن قدردانی از مشارکت سازمان همکاری های بین المللی ژاپن (جایکا) تصریح کرد: جایکا نقش مهمی در انتقال دانش و تکنولوژی در حوزه کاهش ریسک و بلایا در سطح دنیا دارد و خوشبختانه فعالیت های این سازمان در ایران به طور مستمر در حال انجام است.
او با اشاره به ویژگی های شهر تهران از جمله وسعت، جمعیت و اهمیت اقتصادی و اجتماعی شهر افزود: باید در مدیریت سوانح و حوادث به تهران نگاه ویژه داشته باشیم.
دکتر نصیری خاطرنشان کرد: راهبرد سازمان مدیریت بحران شهر تهران جایگزینی مدیریت ریسک به جای مدیریت بلایا است. چرا که هزینه در مدیریت ریسک به مراتب ارزشمند تر از هزینه کردن برای زمان وقوع حوادث است، از همین رو مدیریت ریسک مبتنی بر سند جهانی کاهش مخاطرات «سندایی» باید در راس اقدامات شهر تهران قرار گیرد.
او افزود: برای این منظور نیاز داریم ریسک بلایا را بشناسیم و شیوه حکمرانی خطر بلایا را دنبال کنیم. با سرمایه گذاری در مدیریت ریسک در نهایت می توان به توانمندی در مرحله پاسخ و مقابله پرداخت. البته برای این امر به رویکرد جامعه محور نیاز داریم و باید مردم را توانمند سازیم تا خودشان بحران را مدیریت کنند و به عنوان نهادهای دولتی و حکومتی و حاکمیتی نباید به دنبال مدیریت بحران باشیم بلکه باید مردم را توانمند سازیم و به مردم آموزش دهیم و تجهیزات لازم را در اختیار آنها قرار دهیم تا خودشان در لحظات طلایی و ثانیه های حساس و خطر ساز اوضاع را مدیریت کنند.
سرپرست سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران عنوان کرد: تحریم های ظالمانه راه را برای پیشبرد اهداف آمادگی در برابر بلایا سخت کرده است. البته ایران با انگیزه مسیر را پیش می برد و دانشمندان جوان و مردم علاقمند و پر انگیزه راه خودشان را پیدا و برای رسیدن به آینده بهتر تلاش می کنند.
دکتر نصیری بر تقویت همکاری های مشترک سازمان مدیریت بحران تهران و جایکا بیش از پیش تاکید و ابراز امیدواری کرد خروجی های این همکاری جدید و دستاوردهای آن در سایر کلان شهرهای کشور نیز استفاده شود.
او با بیان اینکه مهم ترین چالش در کشور یکپارچه نبودن بانک های اطلاعاتی است، افزود: ایجاد هماهنگی میان سازمان ها و سیستم یکپارچه هماهنگی مدیریت بحران از چالش های اصلی مدیریت بحران در ایران است که باید در برنامه ریزی ها به آن توجه شود و برنامه ریزی ها به جای اینکه پاسخ محور باشد باید بر اساس خطر و ریسک تهیه شود و باید یک سیستم یکپارچه مدیریت ریسک در ایران ایجاد شود.
دکتر نصیری با اشاره به اهمیت جوامع محلی افزود: باید با نقش آفرینی و ایجاد ظرفیت در جوامع محلی به سمت تاب آوری جوامع محلی حرکت کنیم.
وی افزود: توسعه راهبردی در مناسبات و همکاری های بین المللی یکی از راهبردهای این سازمان است و بر همین اساس گسترش روابط با جایکا در دستور کار قرار دارد.
وی گفت: ایران در حوزه دانش نظری در منطقه پیشرفت چشمگیری دارد و امیدواریم بتوانیم زمینه همکاری سه جانبه عملیاتی و مستمر با جایکا و اپدیم را محقق سازیم و طرح جامع مدیریت بحران و ریسک تهران بروزرسانی شود و دستاوردهای شهر تهران به کل کشور تعمیم یابد. همچنین در حوزه همکاری های بین المللی با استفاده از انتقال تجربیات و دانش موجود بتوانیم در سطح منطقه به درآمد زایی برسیم.
دکتر نصیری افزود: با پیش بینی و عملیاتی شدن سناریوهای جدید در تهران و ارزیابی آنها با کمک جایکا و اپدیم فرصت بسیار مغتنمی برای توسعه همکاری های دو یا چند جانبه ایجاد می شود.
“تارو آزوما” رئیس دفتر آژانس همکاری های بین المللی ژاپن (جایکا) در تهران نیز در این نشست با بیان اینکه در آینده نزدیک همکاری های جدید آغاز خواهد شد، افزود: بر اساس چارچوب جهانی سندایی در خصوص کاهش ریسک بلایا این سازمان از تمام مراحل چرخه مدیریت بلایا شامل پیشگیری، کاهش بلایا، آمادگی، پاسخ و بازتوانی و بهبود حمایت خواهد کرد.
وی با بیان اینکه اولویت اول جایکا در حوزه پیشگیری و کاهش خطر است افزود: ترغیب کشورها برای کاهش ریسک بلایا و سرمایه گذاری به منظور ارتقای تاب آوری سبب می شود ریسک خسارات و بلایا کاهش یابد و تقویت مدیریت واحد و شناخت ریسک بلایا بر اساس داده های علمی به شناسایی سطح واقعی ریسک بلایا منجر می شود.
رئیس دفتر آژانس همکاری های بین المللی ژاپن (جایکا) افزود: شهرداری تهران مشارکت شهروندان را با انجام اقدامات پیشگیرانه و بر اساس رویکرد جامعه محور تقویت کرده و ترویج اطلاع رسانی و افزایش آگاهی از طریق اجرای برنامه های مختلف همچون شبیه سازی تخلیه امن اضطراری و طراحی نقشه های تخلیه و نیز تقویت آموزش های شهروندی عملیاتی شده است.
مهندس علیرضا توتونچی معاون امور نظام فنی و اجرایی سازمان برنامه و بودجه نیز در این نشست افزود: ایران کشور آسیب پذیری در برابر بلایا است و نیاز به ایجاد زیرساخت های لازم و بانک های اطلاعاتی منسجم و همکاری های مشترک دارد که در بعد داخلی و بین المللی می توان آن را پیگیری کرد. سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران از پیشکسوتان این حوزه در مدیریت بلایا است و خوشبختانه زمینه همکاری خوبی با نهادهای داخلی و خارجی دارد و تاکنون از ظرفیت جایکا هم به خوبی بهره برده است که امیدواریم این همکاریها در بعد ملی و بین المللی ادامه یابد و از ظرفیت اپدیم هم بیشتر استفاده شود تا هم ظرفیت سازمان مدیریت بحران تهران تقویت و هم نتایج بهتری به عنوان الگو در کشور ارائه شود.
دکتر مصطفی محقق هماهنگ کننده ارشد مرکز توسعه مدیریت بلایا در آسیا و اقیانوسیه (اپدیم) نیز در این نشست افزود: منطقه آسيا- اقيانوسيه با بلاياي طبيعي گوناگوني مواجه است که مديريت آنها نيازمند تصميم گيري و مشارکت همه جانبه است. منطقه آسيا به طور متوسط هر ساله در دهه گذشته ۷۰ هزار تلفات به دليل وقوع بلاياي طبیعی داشته است. از مجموع افراد آسيبديده جهان در دهه گذشته ۹۰ درصد متعلق به منطقه آسيا و اقيانوسيه بوده و بر اين اساس تأسيس اين مرکز منطقهاي برای پاسخگويي به نياز منطقه بوده است.
وی افزود: پيشنهاد تأسيس مرکز در سال ۲۰۰۱ به دنبال وقوع زلزله بم مطرح شد و با توجه به حساسيت موضوع، دبيرخانه کميسيون اقتصادي و اجتماعي سازمان ملل متحد براي آسيا و اقيانوسيه (اسکاپ) در اجلاس سالانه خود نشست ويژهاي را در ارتباط با زلزله بم تشکيل داد. اسکاپ يکي از پنج کميسيون سازمان ملل متحد است که زير نظر شوراي اقتصادي و اجتماعي سازمان ملل متحد فعاليت دارد. منطقه تحت پوشش اسکاپ حدود ۴ ميليارد، تقريباً دو سوم کل جمعيت جهان را تشکيل ميدهد و از اين حيث اسکاپ را تبديل به جامعترين کميسيون منطقه اي سازمان ملل متحدکردهاست.
وی گفت: جمهوري اسلامي ايران به منظور مشارکت فعالتر در اين بخش از آسيا در همکاري با اسکاپ و با هدف جذب کمکهاي فني و بهرهمندي از امکانات سازمانهاي منطقهاي و بينالمللي، ايجاد اعتمادسازي و معرفي توانمنديهاي کشور و تعامل با کشورهاي منطقه در ارايه طرح تأسيس اپديم پيشقدم شد. اپديم قرار است بين سه رکن مديريت اطلاعات بلايا يعني اطلاعات، دانش و توسعه ظرفيت در چارچوب همکاريهاي منطقهاي فعاليت کند.
محقق افزود: کمک به توسعه ظرفيتهاي مديريتي اطلاعات بلايا در سطوح ملي و منطقهاي، رويکرد کلي مرتبط به مديريت اطلاعات بلايا با توجه به خطرات، آسيبپذيريها و در معرض خطر بودن در زمينه توسعه، ايجاد ظرفيتسازي، تجارب و ابتکار عملهاي تکميلي منطقهاي از جهت گیری های اپدیم بشمار می آید.
https://simayeeghtesadi.ir/?p=24253