- نویسنده : سیمای اقتصادی
- 13 دسامبر 2023
- کد خبر 54843
- ایمیل
- پرینت
سایز متن /
به گزارش روابط عمومی ساتبا، دکتر محمود کمانی در نشست هم اندیشی شرکت های توزیع برق برای ساخت ۵۵۰ هزار سامانه خورشیدی حمایتی در کشور خاطرنشان کرد: قرار است ساخت ۱۱۰ هزار نیروگاه های خورشیدی انشعابی برای خانواده های تحت پوشش نهادهای حمایتی تا پایان امسال به نتیجه برسد و در طی ۵ سال ۵۵۰ هزار سامانه خورشیدی حمایتی ایجاد شود. انتظار می رود که شرکت های توزیع در سراسر کشور حمایت کنند و تسهیل گر نصب سامانه های خورشیدی خانگی در خانه ها باشند.
کمانی بر لزوم اصلاح ساختارهای توزیع نیروی برق در بخش انرژی های تجدیدپذیر، تاکید و عنوان کرد: با صحبت هایی که با وزیر نیرو شده است قرار است ساختار بخش توزیع نیرو برای توسعه انرژی های تجدیدپذیر ایجاد شود.
معاون وزیر نیرو با اشاره به حمایت ملی برای تامین منابع مالی ساخت سامانه خورشیدی حمایتی تصریح کرد: در صورتیکه پرونده مالی ارجاعی به بانک ها در موضوع توسعه نیروگاه های خانگی حمایتی زیاد شود، برای آن در سطح ملی جلسه برگزار می شود تا مسائل بانکی حل شود.
رئیس سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی برق (ساتبا) افزود: برای تامین منابع مالی ساخت نیروگاه های تجدیدپذیر، چند قانون خوب در برنامه هفتم توسعه و ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید دیده شده است.وی با بیان اینکه کشور به این تصمیم رسیده است که انرژی های تجدیدپذیر در کشور توسعه پیدا کند و برای این منظور عمده زیرساخت ها ایجاد شده است، عنوان کرد: در برنامه پنجم و ششم توسعه مصوبه ای برای توسعه تجدیدپذیر دیده شد اما برنامه ای برای آن تا پیش از حضور دکتر محرابیان، وزیر نیرو، در وزارت نیرو تعریف نشده بود و تنها دستگاه های نظارتی پیگیر این موضوع بودند. وی از عزم جدی دولت سیزدهم و وزارت نیرو برای توسعه انرژی های تجدیدپذیر در کشور گفت؛ اینکه در سال های پیشین با عزم ملی فعالیت هایی در ساتبا برای توسعه انرژی های تجدیدپذیر انجام شده بود اما نه برنامه ای برای توسعه تجدیدپذیرها وجود داشت و نه ساز و کارهای اجرای کار و نه منابع مالی و قوانین برای پیشبرد کارها تعریف شده بود.
معاون وزیر نیرو با اشاره به اینکه توسعه ۱۵ هزار مگاوات انرژی تجدیدپذیر در جلسه شورای عالی انرژی با حضور معاون اول رئیس جمهور و امضای رئیس جمهور مصوب شده است، خاطرنشان کرد: در مجموع با جلساتی که با هماهنگی وزارت نیرو، سازمان برنامه و شورای اقتصاد، پیوسته در حال برگزاری است، برای ساخت ۳۰ هزار مگاوات نیروگاه انرژی تجدیدپذیر طی ۵ سال برنامه ریزی شده است.
کمانی درباره مدل های توسعه انرژی تجدیدپذیر اظهار کرد: با مدل خرید تصمینی برق نمی توانستیم تولید انرژی های تجدیدپذیر را توسعه دهیم، بنابراین مدل های مختلفی تعریف شد تا در قالب آن بخش صنعت، خانگی و خانواده های تحت پوشش و کم برخوردار بتوانند از آن بهره ببرند و در این زمینه کار بزرگی انجام شده است.علاوه بر آن، روش های جدید برای توسعه انرژی های تجدیدپذیر در حال پیگیری است تا خلاء های موجود، برطرف و تنوع بیشتری به مدل های موجود داده شود؛ در حال حاضر اما مصوبه های موجود را اجرا می کنیم.
وی با اشاره به مشکلات بخش اجرا و ساخت نیروگاه ها تصریح کرد: مسائل و مشکلاتی همچون موضوعات مرتبط با استعلام های واگذاری زمین و اتصال به شبکه سراسری برق وجود دارد که اصلاح آیین نامه های آن با هماهنگی سازمان امور اراضی و سازمان محیط زیست در حال انجام است و در سطح ملی نیز با حضور معاون اول رئیس جمهور در کمیته ملی انرژی تجدیدپذیر، گره های کار، مطرح و حل می شود.
وی از ابلاغ دستور وزیر نیرو به شرکت های برق منطقه ای سراسر کشور برای اتصال تولیدات نیروگاه های خورشیدی مشمول طرح ساخت ۴۵۰۰ مگاوات انرژی خورشیدی توسط سرمایه گذاران داخلی خبر داد و اظهار کرد: قرار است با استقبالی که از سوی سرمایه گذارها صورت گرفته ظرف مدت کوتاهی ، نیروگاه ها ساخته شوند. وی ابزار امیدواری کرد با مدل های ترسیم شده برای توسعه نیروگاه های تجدیدپذیر، ناترازی سوخت و برق در کشور در مدت کوتاهی حل شود.
پرنده مطلق، معاون فنی و مهندسی ساتبا نیز در این نشست گفت: برای رفع ناترازی های برق در کشور راهی جز توسعه نیروگاه های تجدیدپذیر وجود ندارد. وی افزود: مصرف برق در کشور در حال افزایش است، بنابراین توسعه نیروگاه های تجدیدپذیر باید در مدت کوتاهی اتفاق بیفتد.
وی افزود: پروژه های مهمی در سطح توزیع برق کشور تعریف شده است که از جمله آن می توان به طرح ساخت ۵۵۰ هزار سامانه خورشیدی حمایتی ۵ کیلوواتی در مدت ۵ سال اشاره کرد. اجرای این طرح تاثیر زیادی بر زندگی خانواده های تحت پوشش نهادهای حمایتی خواهد داشت و باقی الصالحات مجریان این طرح خواهد شد.
وی با گلایه از اجرای کند ساخت سامانه های خورشیدی حمایتی در سطح کشور گفت: در موضوع ساخت سامانه خورشیدی حمایتی خوب عمل نکردیم و باید سهمیه ساخت این سامانه ها در سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ به نتیجه برسد. قطعا در این راه مشکلاتی وجود دارد و شرکت های توزیع برق به عنوان یکی از عوامل اصلی در اجرای این طرح نباید به انتظار هماهنگی سایر بخش های ذیربط همچون کمیته امداد و ساتبا بنشینند و باید خود پای کار بیایند. پرنده مطلق ابراز امیدواری کرد با اجرای این طرح، وضعیت اقتصادی ۵۵۰ هزار خانواده تحت پوشش نهادهای حمایتی بهتر شود.
وی خاطرنشان کرد: قرار است بیش از ۲۵۰۰ مگاوات از محل تولیدات نیروگاه های خورشیدی حمایتی حاصل شود.
محمدنژاد، مدیر کل دفتر پتانسیل سنجی و ارزیابی منابع انرژی های تجدیدپذیر نیز در این نشست خاطرنشان کرد: مدل ها، ضوابط و آیین نامه ها برای اجرا توسط شرکت های توزیع و مردم، تشریح و کلیات آن اعلام شد و قرار شد ابهامات و سوالات مربوط به ساخت ۵۵۰ هزار سامانه خورشیدی حمایتی در جلسات مجازی میان ساتبا و شرکت توزیع پاسخ داده شود.
وی اضافه کرد: در سفر به استان ها از نزدیک شاهد تلاش های شرکت های توزیع برق استان ها برای کمک به خانواده های تحت پوشش نهادهای حمایتی به منظور نصب سامانه های خورشیدی در خانه هایشان بودیم. شرکت های توزیع ایده هایی دارند که عملیاتی شدن آنها در تصمیم گیری های کلان برای تسهیل امور بسیار تاثیرگذارند.
لازم به ذکر است، در راستای توسعه انرژی های تجدیدپذیر و به منظور توسعه طرح حمایتی سامانه های مقیاس کوچک، طرح ساخت ۵۵۰ هزار سامانه خورشیدی ۵ کیلوواتی در طی پنج سال، سال گذشته با حضور معاون اول رئیس جمهور، مصوب و اجرای آن برای خانواده تحت پوشش نهادهای حمایتی در سراسر کشور آغاز شد. در این طرح سازمان های بهزیستی، کمیته امداد، بسیج سازندگی و معاونت روستایی مناطق محروم ریاست جمهوری با عاملیت سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی برق(ساتبا) و اجرای شرکت های توزیع برق در سراسر کشور مشارکت دارند؛ در این میان ساتبا و شرکت های توزیع برق نقش نظارتی نیز را برعهده دارند.