- نویسنده : سیمای اقتصادی
- 03 ژانویه 2024
- کد خبر 57118
- ایمیل
- پرینت
سایز متن /
به گزارش روابط عمومی سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی به نقل از جماران، مرکز پژوهشهای مجلس، با انتشار گزارشی ازضعیت شرکتهای دولتی در لایحه بودجه ۱۴۰۳، نشان داد در یک دهه گذشته، روند کاهشی گردش مالی شرکتهای دولتی تداوم داشته و از سال ۱۳۹۷ تاکنون، در عملکرد شرکتهای دولتی، عمدتا هزینهها بیشتر از درآمدها است. در این گزارش بر ضرورت تقویت توان سرمایهگذاری این شرکتها و در عین حال، انتظامبخشی به فعالیت آنها تاکید شده است.
روند کاهشی بودجه شرکتهای دولتی در یک دهه گذشته
بررسی این گزارش نشان میدهد روند بودجه شرکتهای دولتی به قیمت ثابت سال ۱۳۹۵، از دهه ۱۳۹۰ تاکنون روند کاهشی داشته است. این ارزیابی نشان میدهد در حوزه درآمدها نیز درآمد مصوب شرکتهای دولتی به قیمت ثابت سال ۱۳۹۵، از ۱۴۰۰ تاکنون روند ثابتی را طی کرده است.
در حوزه هزینهها نیز، شرکت پالایش نفت آبادان، شرکت ملی گاز، بازرگانی دولتی ایران، شرکت ملی نفت ایران، بانک سپه، بانک ملی ایران و بیمه ایران هفت شرکت دولتی دارای بیشترین هزینه بوده اند.
بر این اساس، هزینه ها، عمدتا شامل خرید مواد اولیه و هزینه تولید بوده است.
از سال ۱۳۹۷ تاکنون، در عملکرد شرکتهای دولتی، عمدتا هزینهها بیشتر از درآمدها است بر اساس این گزارش، هزینه شرکتهای دولتی، از سال ۱۴۰۰، در عملکرد و مصوبات افزایشی بوده؛ در واقع، به طور متوسط، از سال ۱۳۹۷ تاکنون، در عملکرد شرکتهای دولتی، عمدتا هزینهها بیشتر از درآمدها است.
تعداد بالایی از شرکتهای دولتی، بسیار فراتر از میزان قانونی پیش بینی شده، زیان ده بوده اند بر اساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، بررسی نمودار تعداد شرکتها بر اساس مقایسه عملکرد مالی پیش بینی و واقعی، نیز بیانگر این است که از ۱۳۹۷، تا ۱۷۰۲، تعداد بالایی از شرکتهای دولتی، بسیار فراتر از میزان قانونی پیش بینی شده، زیان ده بوده اند. همچنین در همین فاصله زمانی، سود تحقق یافته اغلب شرکتها، کمتر از سود مورد انتظار بوده است.
اموال تملیکی در لیست شرکت های سودده دولتی
ایمیدور، بانک مرکزی، شرکت ملی پتروشیمی، شرکت تهیه و تولید مواد معدنی، شرکت ملی نفت و فرودگاهها و ناوبری هوایی، پست بانک، پارس جنوبی و سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی، به ترتیب سودآورترین شرکتها در عملکرد سال ۱۴۰۱ بوده اند.
شرکت پالایش نفت آبادان پردرآمدترین و زیاندهترین شرکت دولتی شرکتهای برق و امور دام کشور هم زیان میدهند!در سوی دیگر، مرکز پژوهشهای مجلس، اعلام کرده که شرکت پالایش نفت آبادان با اینکه پردرآمدترین شرکت دولتی است، اما در عین حال، زیاندهترین شرکت دولتی نیز است! بر این اساس، بخش بزرگی از شرکتهای زیرساختی کشور زیان ده هستند. شرکتهای زیان ده در این گزارش، تولید نیروی برق حرارتی، پالایش نفت آبادان، بانک سپه، صداوسیما، توانیر، راه آهن جمهوری اسلامی، پشتیبانی امور دام کشور، برق منطقهای تهران، برق منطقهای مازندران و سازمان بیمه سلامت را جزء زیان آورترین شرکتها در عملکرد سال ۱۴۰۱ معرفی کرده است.