- نویسنده : سیمای اقتصادی
- 11 نوامبر 2019
- کد خبر 6503
- ایمیل
- پرینت
سایز متن /
به گزارش “سیمای اقتصادی” مرتضی زینعلی رئیس شورای سیاست گذاری نخستین جشنواره ملی نشر دانشگاهی ایران در نشستی خبری با بیان این مطلب گفت: این جشنواره در سه بخش نمایشگاه تخصصی کتاب دانشگاهی، همایش آینده نگری نشر دانشگاهی ایران و انتخاب کتاب و ناشر برگزیده نشر دانشگاهی برگزار می شود.
وی اظهار داشت: البته بخش انتخاب کتاب و ناشر برگزیده و جایزه این بخش به دلیل برنامه ریزی طولانی و محدودیت زمانی که می بایست به نحو احسن برگزار شود به سال آینده موکول شد.
رئیس شورای سیاست گذاری نخستین جشنواره ملی نشر دانشگاهی ایران با بیان اینکه این جشنواره دبیرخانه دایمی دارد، حامیان این جشنواره را معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاونت پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برشمرد.
زینعلی اضافه کرد که پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات، مرکز نشر دانشگاهی و دانشگاه آزاد اسلامی دیگر حامیان نخستین جشنواره ملی نشر دانشگاهی ایران هستند.
وی با یادآوری اینکه تولید و عرضه آثار مکتوب دانشگاهی با مشکلاتی مواجه است، ادامه داد: مشکلات حوزه نشر دانشگاهی می تواند در آینده تبدیل به تهدید ملی شود و باید برای آن چاره ای اندیشید.
این فعال در حوزه نشر با یادآوری این موضوع که ما در تولید دانش غفلت ناخواسته ای را شاهدیم، اظهار داشت: در آثار علمی دانشگاه ها که معرفی وتدریس می شود در سال های اخیر بیشتر به آثار وارداتی توجه می شود و ما با این جشنواره می خواهیم نظر سیاست گذاران تولید دانش را به ارتباطات نظام مند که منجر به تولید دانش ملی می شود، جلب کنیم.
زینعلی با بیان اینکه در زمینه تولید با افزایش هزینه ها مواجهیم، گفت: مسایل کپی رایت و حقوق نشر نیز دیگر انگیزه ما برای برگزاری این جشنواره است.
وی دیگر موضوع مورد توجه را فروش و بازاریابی کتابهای دانشگاهی دانست و افزود: کپی و پی دی اف آثار، فروش آثار دانشگاهی را با مشکل مواجه کرده است.
رئیس شورای سیاست گذاری نخستین جشنواره ملی نشر دانشگاهی ایران تصریح کرد: رسالت اصلی این جشنواره کمک به خودکفایی و تولید آثار علمی است، میزان پژوهشی در کشور به اندازه ای است که منجر به تولید آثار علمی برای مصرف داخلی کشور باشد، ما امید داریم این جشنواره سرآغاز راهی برای حرکت در این مسیر شود.
زینعلی همچنین به اهداف کوتاه مدت جشنواره اشاره کرد و توضیح داد: در بخش تولید، مجموعه برنامه هایی که در نظر گرفته شده می تواند برای آموزش و انتقال تجربه مفید باشد. این جشنواره برای اهداف راهبردی تولید علم در کشور الزامی است زیرا می تواند در آینده، چرخه های متعدد تولید دانش و انتشار آثار مکتوب را در نظر بگیرد و آنها را نظام مند و منجر به تولید آثار بهتر کند.
سیدعباس حسینی نیک مدیر مسئول انجمن ناشران دانشگاهی نیز در این نشست گفت: به دلیل اینکه بخش دانشگاهی ارتباط بیشتری با حوزه پژوهشی دارند، این جشنواره مقارن با هفته پژوهش برگزار می شود. ما به دلیل کمبود فضا به ناشران دانشگاهی گفته ایم که کتاب های چهار سال اخیر را در نمایشگاه عرضه کنند.
وی افزود که همایش آینده نگری در نشر دانشگاهی نیز ۲۷ آذر ماه برگزار خواهد شد.
شنبه آینده، همایش ملی حقوق نشر
مسعود پایدار مسئول کمیته همایش آینده نگری در نشر دانشگاهی هم به برگزاری دومین همایش حقوق ملی نشر اشاره کرد و اظهارداشت: این همایش صبح شنبه (۲۵ آبان ماه) در سالن شهید آوینی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار می شود.
وی موضوع کتاب سازی را یکی از آفت های رعایت حقوق مولفان و ناشران عنوان کرد و ادامه داد: در قوانین ما نیز قوانین خاص بازدارنده برای این موضوع لحاظ نشده است به همین دلیل متاسفانه شاهد نقض حقوق پدید آورندگان از جانب پدید آورندگان قلابی هستیم.
پایدار یکی از سخنرانان این همایش را دکتر شاکری استاد دانشگاه تهران درباره استثنائات حقوق نشر ذکر کرد و گفت: موانع تولید فکر و محتوا یکی از دلایل تکثیرهای غیرقانونی و کتاب سازی است.
وی خاطرنشان کرد: حمایت های غیرهدفمند در حوزه نشر و کتاب نیز دیگر علت تکثیرهای غیرقانونی و کتاب سازی است و تخصیص یارانه کاغذ با توجه به تعداد کتاب انتشار یافته نیز به کتاب سازی و تکثیرهای غیرقانونی دامن می زند، البته وزارت ارشاد نیز وظیفه ای ندارد که ببیند چه کتابی از روی کدام کتاب کپی شده است.
مسئول کمیته همایش آینده نگری در نشر دانشگاهی با تاکید بر اینکه باید این سیاست ها اصلاح شود، اظهار داشت: باید ممیز اصلی مردم و جامعه باشند، مردم تا چه میزان فرصت و این امکان را داشتند که ممیز اصلی آنها باشند نه ممیزهای خاص.
نخستین جشنواره ملی نشر دانشگاهی ایران توسط انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی برگزار می شود.
https://simayeeghtesadi.ir/?p=6503