- نویسنده : سیمای اقتصادی
- 17 آگوست 2024
- کد خبر 79271
- ایمیل
- پرینت
سایز متن /
به گزارش روابط عمومی معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران، مدیرکل معماری و ساختمان شهرداری تهران با اعلام این خبر، گفت: اهمیت بازار بزرگ تهران در ابعاد و وجوه مختلف بر کسی پوشیده نیست اما باید توجه داشت که این محله واجد ارزش، طی سالیان سال، نقش و جایگاه حقیقی خود را به دلایل متعدد در حیات اقتصادی – اجتماعی شهر از دست داده و کالبد ارزشمند آن در سراشیبی اضمحلال و فرسایش افتاده است.
حامد سلیمی با بیان اینکه مرمت و حفاظت از الگوی معماری راستههای اصلی این محله مستلزم رویکردي دقیق و نگرشی همه جانبه به بافت تاریخی بازار و ویژگیهاي آن است، ادامه داد: با توجه به این مهم، دستورالعمل «طراحی و ساماندهی جداره و نماهای ساختمانی پلاکهای واقع در بازار حضرتی» به عنوان یکی از ۱۴ راسته اصلی بازار، در معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران تهیه و ابلاغ شد.
وی، جلوگیری از اقدامات و مداخلات نادرست و مغایر با الگوی اصیل بازار، افزايش كيفيت فضاهاي عمومي از طريق نظمدهي و هماهنگسازي نماها با احترام به الگوي معماري زمينه و همچنین نظارت بر مداخلات مربوطه به عنوان سند راهنما و ملاك عمل مالكان، طراحان و اعضاي كميته نماي منطقه ۱۲ شهر تهران را از اهداف دستورالعمل «طراحی و ساماندهی جداره و نماهای ساختمانی پلاکهای واقع در بازار حضرتی» عنوان کرد.
سلیمی تصریح کرد: در طرح جامع و تفصیلی شهر تهران، تکلیفی برای پهنه بازار تعیین نشده است و این موضوع موجب شده این محدوده با رویکرد «تثبیت وضع موجود» در سایه نفوذ و رانت قرار گیرد. تا جاییکه شاهد صدور آراء دیوان، تخریب ابنیه ارزشمند با خروج از فهرست آثار ثبت ملی و به زیر ساخت رفتن آنها و نهایتا مواجهه بازار با هجمه مالسازی و سربرآوردن پاساژهای ریز و درشت از گوشه گوشه این محدوده ۱۱۲ هکتاری هستیم.
وی ادامه داد: در چنین شرایطی مکلف نمودن دستگاههای مدیریتی به تهیه طرح تفصیلی ویژه برای این محدوده از سوی نهادهای بالادستی، اولین گام در بازگرداندن بازار به مدار حفاظت و توسعه قانونمند و برنامهریزی شده بود که هنوز این طرح مراحل نهایی تصویب را طی نکرده است.
مدیرکل معماری و ساختمان شهرداری تهران بیان کرد: مسئله دیگری که در حفاظت و صیانت از بافت اصلی بازار وجود دارد و در مقیاس طرح تفصیلی نمیگنجد، هدایت و نظارت جریان مرمت و ساخت مبتنی بر زمینه و ارزشهای معماری و بافت منحصر به فرد بازار است. در گذشته کمیته نما به نوعی چنین وظیفهای را عهدهدار بود اما نمیتوانست تأمینکننده ملاحظات خاص بازار باشد. از این رو، ضرورت تهیه سند و احکامی در سطحی مابین طرح تفصیلی و طرح معماری یا نما (پیوست پرونده شهرسازی/ مرمت ملک) مورد توجه قرار گرفت و در این راستا، ضوابط و الگوی جدارهسازی در بازار حضرتی بهعنوان یکی از راستههای اصلی بازار توسط اداره کل معماری و ساختمان معاونت شهرسازی و معماری تدوین شد.
وی افزود: این دستورالعمل به عنوان گام مقدماتی و بهصورت پایلوت در راستای حفاظت، هماهنگي، تداوم و انسجام بصري نماهاي محورهاي اصلي و استخوان بندي بازار تهران تهیه و ابلاغ شد و تدوین دستورالعمل «طراحي جداره، لبه، سقف و كف بازارهاي مركزي تهران شامل بازار بزرگ(بزازها)، بازار سلطاني، بازار بين الحرمين، بازار آهنگران، بازار نجارها، بازار چهل تن، بازار مسگرها، بازارچهارسوق بزرگ» در دستور کار قرار دارد.