- نویسنده : سیمای اقتصادی
- 18 نوامبر 2024
- کد خبر 88790
- ایمیل
- پرینت
سایز متن /
فرهاد سحرخیز در گفت وگو با کالاخبر به مزایای تحویل زعفران از سوی کشاورزان به انبارهای بورسی اشاره کرد و گفت: زعفران همانند تمام محصولات کشاورزی دارای چرخه نامتقارن تولید – مصرف است؛ به این معنی که تولید آن صرفا در یک بازه زمانی خاص از سال انجام می شود که به آن فصل برداشت گفته می شود، اما مصرف آن به صورت تدریجی و در کل سال است؛ لذا همواره در فصل برداشت عدم توازنی بین تولید و مصرف ایجاد می شود که اصطلاحا در علم اقتصاد به آن مازاد عرضه گفته می شود.
وی افزود: بدیهی است که اگر تمام یا بخش عمده ای از محصول تولیدی زعفران کاران در فصل برداشت روانه بازار شود، به دلیل مازاد عرضه شدید، افت قیمت نامطلوبی ایجاد می شود که این موضوع، موجبات ضرر و زیان کشاورزان و کل صنعت را فراهم می کند.
وی خاطرنشان کرد: در چنین شرایطی، هم کشاورزان و هم سیاست گذاران باید به دنبال روش هایی برای مدیریت عرضه متناسب با تقاضای بازار باشند و از هر گونه ایجاد مازاد عرضه جلوگیری کنند که یکی از روش های بسیار موثر برای مدیریت عرضه، استفاده از انبارهای بورسی و گواهی سپرده کالایی است.
وی ادامه داد: به این صورت که کشاورزان بعد از مرحله گل پاک کنی، زعفران تولیدی خود را به یکی از انبارهای پذیرش شده بورس کالای ایران تحویل داده و گواهی سپرده کالایی دریافت کنند. سپس به صورت محدود و صرفا براساس نیاز روزمره خود اقدام به عرضه زعفران خود در بورس کرده و از هر گونه شتاب زدگی در عرضه به خصوص فروش زعفران در مرحله گل اجتناب کنند.
برچیده شدن بساط دلالی به کمک انبارهای بورسی
به گفته ی رئیس هیئت مدیره گروه سحرخیز، با دسترسی مستقیم کشاورزان به بازار از طریق انبارهای بورس، بساط واسطه گری دلالان نیز برچیده می شود و زعفران کاران می توانند به صورت مستقیم محصول تولیدی خود را به مصرف کنندگان، صادرکنندگان و فراوری کنندگان به فروش برسانند.
۴ مزایت گواهی سپرده کالایی
وی به مزایای معاملات گواهی سپرده زعفران اشاره کرد و گفت: استفاده از ابزار گواهی سپرده کالایی مزایای متعددی برای کشاورزان دارد؛ اول اینکه با مدیریت عرضه، جلوی کاهش بی رویه قیمت ها که آسیب رسان به صنعت است گرفته می شود؛ دوم این که زعفران تولیدی در محیطی استاندارد و با حفظ مشخصه های کیفی نگهداری می شود و از هر نوع کاهش کیفیت که باعث افت ارزش زعفران و حتی آسیب به برند زعفران ایرانی در بازارهای جهانی است، جلوگیری می شود و سوم این که با نگهداری زعفران در محیط امن انبارهای پذیرش شده بورس کالای ایران، خطر سرقت و سایر خطرات مانند آتش سوزی و آب گرفتگی و … از بین می رود؛ چرا که انبارهای بورس علاوه بر بالاترین استانداردهای انبارداری، دارای پوشش های کامل بیمه اعم از سرقت، آتش سوزی، سیل و زلزله و … هستند و از این رو، جای هیچ گونه نگرانی برای صاحبان کالا باقی نمی ماند.
وی تصریح کرد:علاوه بر این، کشاورزان با تبدیل زعفران خود به گواهی سپرده کالایی، می توانند با بهره گیری از ابزار توثیق، با پشتوانه قرار دادن زعفران تولیدی خود، نسبت به تامین مالی از شبکه بانکی اقدام کنند.در نتیجه هم جلوی عرضه مازاد و کاهش قیمت گرفته می شود و هم امکان تامین مالی بدون فروش زعفران فراهم می شود.
وی با بیان اینکه سال گذشته پربازده ترین مدل سرمایه گذاری در بازار سرمایه، صندوق های زعفران بوده اند، گفت: سال گذشته زعفران رتبه نخست بازدهی بازار سرمایه را کسب کرد که ضمن تشکر از زحمات مدیران و دست اندرکاران دو صندوق سحرخیز و نهال، باید گفت که صنعت زعفران نیازمند ورود سرمایه های جدید است تا بتواند جایگاه واقعی خود را پیدا کند.
صندوق های زعفران، ابزاری برای جذب سرمایه به صنعت زعفران
به گفته ی سحرخیز، صندوق های زعفران، ابزاری برای جذب سرمایه های بازار سرمایه به صنعت زعفران هستند که هر اندازه در ماموریت خود موفق تر باشند، به همان اندازه صنعت زعفران بالنده تر شده و ارزش زعفران بیشتر خواهد شد.رئیس هیئت مدیره گروه سحرخیز عنوان کرد:ما در چند سال گذشته شاهد ورود برخی نهادهای مالی به صنعت زعفران از طریق دو صندوق سحرخیز و نهال و یا به طور مستقیم بودیم؛ اما هم در زمینه سیاست گذاری و هم در زمینه سرمایه گذاری توسط نهادهای مالی (اعم از صندوق های سهامی یا درآمد ثابت، شرکت های سبدگردانی و …) هنوز فاصله زیادی تا مقصد نهایی و شرایط ایده آل داریم و لازم است همه باهم تلاش کنیم تا شاهد ورود منابع مالی بیشتر به این صنعت باشیم.
این فعال بازار زعفران معتقد است که زعفران به عنوان یک دارایی ارزشمند باید تکمیل کننده پورتفوی سرمایه گذاران باشد و اگر این عزم همگانی شود، قطعا بازدهی مناسبی نیز به سرمایه گذاران طلای سرخ ایران زمین به همراه خواهد داشت.