- نویسنده : سیمای اقتصادی
- 20 جولای 2019
- کد خبر 3824
- ایمیل
- پرینت
سایز متن /
به گزارش سیمای اقتصادی، حمید حاجاسماعیلی با تاکید بر کوپنی کردن کالاها، اظهار داشت: این موضوع بسیار مهم است و نمی دانم چه مسالهای وجود دارد که دولت نسبت به اجرای این سیاست تا این حد تعلل میکند؛ این باعث میشود که مردم بیشتر ضرر میکنند و آسیب میبینند.
وی افزود: بیشتر اصرار من روی این مساله که دولت زودتر باید سهمیهبندی را آغاز کند، به خاطر اقشار ضعیفی است که کارگران جزو آن هستند.
این کارشناس بازار کار با اشاره به این که من مطمئنم در نهایت سهمیهبندی کالاها اجرایی میشود، تصریح کرد: ما در حال حاضر چند مشکل اساسی داریم که باعث میشود بگوییم دولت باید سهمیهبندی کالاها را اجرایی کند. یکی از مسایل این است که پیشبینی ما این است که این روند ادامه دارد؛ یعنی شرایط اقتصادی خاصی که کشور به آن مبتلا است، ظرف دو سه سال آینده ادامه پیدا میکند
حاجاسماعیلی ادامه داد: دلیل این موضوع، شرایط سیاسی است که در آمریکا حاکم است و غرض ورزی و عنادی است که با کشور ما دارند. بنابراین احتمال این که فشارهای بیرونی ظرف دو سه سال آینده کاهش یابد، خیلی ضعیف است. حتی اگر ما این پیشبینی مثبت را هم داشته باشیم که اروپاییها کمک کنند، گرچه تاکنون کار خاصی نکردند، بنابراین فشارهای بیرونی همچنان ادامه پیدا میکند و این محدودیتها در بازار ایران برای ورود کالاهای اساسی وجود خواهد داشت.
وی متذکر شد: دومین موضوع این است که هم دولت معترف به این موضوع است و هم جامعه کاملا حس میکند که ما نمی توانیم مکانیزم دقیق و درستی برای توزیع کالاهای اساسی برای مردم داشته باشیم. به عبارتی، نظام توزیع در ایران بیمار است و دولت هنوز نتوانسته راهکار منطقی و خوبی برای این کار پیدا کند و سهمیهبندی این مشکل را مرتفع میکند، چون سهمیه هر کسی مشخص خواهد بود.
این کارشناس بازار کار عنوان کرد: براساس جمعیت کشور کالاها در نظر گرفته خواهد شد و کالاها را باید در اختیار فروشگاههای زنجیرهای قرار دهند. یعنی مکانیزمهایی که برای این کار وجود دارد، راهکارهای دزدی را شفاف میکند. یعنی افرادی که میخواهند این کالاها را بدزدند، باید سهمیه افراد را گرفته باشند.
حاجاسماعیلی با بیان این که سومین موضوع این است که قیمت کالاهای اساسی در بازار هر روز بالا میرود و دولت امکان کنترل این کار را ندارد، گفت: به هر حال دلایل متعددی وجود دارد که تولیدکننده شرایط خاص خود را دارد و نظام حمل و نقل، توزیع و نگهداری هزینههای خاص خود را به دلیل شرایط خاص اقتصادی دارند.
وی افزود: چهارمین موضوع این است که کشور ما همیشه با تورم روبه رو بوده و تورم یک راهکار منطقی برای افزایش قیمتهاست که قابل دفاع کند. دولت برای جلوگیری از افزایش قیمتها حتما باید به سمت سهمیهبندی برود.
این کارشناس بازار کار تصریح کرد: ما در چنین شرایطی باید حمایتهایی داشته باشیم و حمایتها براساس آنچه که دولت تعیین کرده، میگوید کالاهای اساسی را با ارز ۴۲۰۰ تومانی تهیه کرده ایم و مبنا این است که در سال ۹۸ هم این روند ادامه پیدا کند. به هر حال ما یک دوره ۳، ۴ ماهه را از سال ۹۸ گذراندیم و هنوز فرصت زیادی باقی مانده است.
حاجاسماعیلی ادامه داد: به نظر من اگر دولت برنامه دارد که همچنان با ارز ترجیحی کالاهای اساسی را در اختیار مردم بگذارد، باید سهمیهبندی کند که افرادی که بیشتر از این کالاها استفاده میکنند یا خارج از چارچوب میخواهند از کالاها استفاده کنند، کالاها را به صورت آزاد تهیه کنند.
وی متذکر شد: من فکر میکنم در حال حاضر تولید در ایران با محدودیت مواجه شده، چراکه شرایط خاص اقتصادی را میگذرانیم که امکان تولید زیاد را در کشور نداریم. بر این اساس، ما حتما باید منابع و امکانات را ساماندهی و مدیریت کنیم و حمایت از اقشار ضعیف که طبقه متوسط جامعه است و افزایش دستمزدها به دلیل تورم بالا اثرگذاری خود را در معیشت مردم از دست داده، راهی جز سهمیهبندی کالاها برای حمایت از مردم ندارد.
این کارشناس بازار کار تاکید کرد: وقتی که دولت نمی تواند نظارت کند و برخی کالاها تقاضای زیادی در بازار دارد، این شبهه ایجاد میشود که این کالاها به صورت غیراستاندارد و بهداشتی در دسترس مردم قرار گیرد.
حاجاسماعیلی گفت: ما باید سیگنالهای متعددی که در تایید سیاست سهمیهبندی وجود دارد را تحلیل کنیم که بزرگ ترین آن، فشارهای بیرونی است. موضوع دیگر نیز، تورم است.
حاجاسماعیلی عنوان کرد: اروپاییها هم اقدامی برای حفظ برجام نداشتند و بعید است که در آینده نیز با وجود این که تاکید میکنند اینستکس راه اندازی خواهد شد، اما بعید میدانم این قدر کفایت داشته باشد که قیمت کالاها را پایین آورد.وی تاکید کرد: من فکر میکنم سهمیهبندی راه مطمئنتری است که دولت میتواند انتخاب کند.
این کارشناس بازار کار در پاسخ به این پرسش که برخی معتقدند که سهمیهبندی، فضا را برای رانت فراهم میکند، گفت: در گذشته ابزارهای توزیع کافی نبود. دوم این که ما امکان استفاده از کوپنهای الکترونیکی را در کشور نداشتیم. اما الان این مشکلات برطرف شده است.
حاجاسماعیلی تصریح کرد: در حال حاضر بانک جامع اطلاعاتی کشور نسبت به گذشته بهتر است، به خصوص در حوزه یارانه. همچنین ابزارهای توزیع نسبت به گذشته کاملا متفاوت است. در گذشته سازمانهای خاصی به اضافه برخی از تعاونیها کار توزیع را برعهده میگرفتند، اما الان فروشگاههای زنجیرهای این کار را برعهده میگیرند که کاملا با سیستم تعاونی متفاوت هستند.
منبع: خبرآنلاین
https://simayeeghtesadi.ir/?p=3824